Zoeken

Drama

In de onderbouw

Dansen, schreeuwen, springen, lachen, huilen. Van een modeshow naar de boksring, van het bejaardentehuis naar het politiebureau, een legerterrein, de discotheek of gewoon het schoolplein. Binnen 100 minuten ben je in de drama-les de hele wereld over geweest. Als jezelf? Nee! Als een wilde cowboy, verliefde boer, vrolijke politieagent, mopperende bejaarde of boze peuter. Alles mag en alles kan, zo lang het binnen je scène met volle overtuiging gespeeld wordt en met respect voor elkaar.In de tweede klas krijgen alle leerlingen 1 blok (8 weken) dramales. Zij maken tijdens dit blok kennis met het vak en haar basisprincipes. We leren een personage spelen en een scène maken, opbouwen en presenteren.
Op de mavo kunnen de leerlingen vanaf klas 3 kiezen om drama als examenvak te gaan volgen. Op havo, technasium en vwo krijgen de leerlingen ook in klas 3 een blok drama. In klas drie gaan de leerlingen improviseren en spelen met tekst.

In de bovenbouw van de mavo

Nadat je in de tweede klas kennis kon maken met het vak drama, kun je in 3M kiezen voor dit vak. Kiezen voor drama betekent een blokuur in de week toneelspelen. We gaan spelen met de normaalste en de gekste personages, we bouwen de simpelste verhaallijnen uit tot een scène met spanning, humor en emoties. We werken met improvisatie, maskerspel en spelen voor de camera. Ook gaan we spelen met bestaande scènes. Waar gaan ze over? Wat betekenen ze en op welke verschillende manieren kunnen we deze presenteren?
Kiezen voor drama in 3M betekent kiezen voor inleving, uitleving, spanning, ontspanning, samenwerken, van heel groot naar heel klein spel en alles wat daar tussenin zit.

En als je dan eenmaal verslaafd bent aan het vak kun je 4M examen doen. Dit examen bestaat uit twee delen: een schoolexamen (SE) en een centraal examen (CE).
Voor het schoolexamen bezoeken we een voorstelling, schrijf en speel je je eigen monoloog, creëer je de vormgeving van een klassieker uit de toneelgeschiedenis, maak je een voorstelling speciaal voor een gekozen doelgroep en werk je met de hele groep toe naar een eindvoorstelling. Een eindvoorstelling die je speelt voor je ouders, vrienden, klasgenoten, buren, docenten, de bakker, broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, teamleiders, kapper, conciërges et cetera.
Alles wat je in praktische zin hebt geleerd in het SE ga je theoretisch toepassen in je centraal examen. Dit examen maak je achter een computer waar je vragen beantwoordt over verschillende beeldfragmenten en over de begrippen die je in de les geleerd hebt. Drama in 4M betekent kiezen voor een jaar waarin je elkaar en jezelf goed leert kennen, een jaar waarin je over grenzen stapt, samen en alleen de allermooiste dingen maakt en uitspeelt.
Drama in 4M is kiezen voor een heel bijzondere belevenis.
klik hier voor de galerij