Zoeken

Sterrenkoepel

Op veel scholen vliegen leerlingen na hun laatste lesuur snel naar huis. Zo niet op het Kaj Munk! Daar zie je leerlingen soms tot middernacht op het dak van de school en dat kan maar op heel weinig scholen in Nederland! Want op het dak staat sinds 2009 een prachtige sterrenkoepel met een grote sterrenkijker. Op Google maps kun je de sterrenkoepel op het dak zien staan.

De telescoop is een 11” Celestron telescoop van het type Schmidt-Cassegrain.

’s Avonds, bij helder weer, neemt je docent je mee voor een kijkje naar planeten en sterren. En met een goed filter kun je ook overdag al op zoek gaan naar uitbarstingen op de zon!

Hoewel Hoofddorp niet de ideale plek is om sterren te kijken (veel lichtvervuiling) valt er meer dan genoeg te zien. De maan kennen we allemaal maar recente inslagkraters op de maan bekijken is wel wat anders. Ook de ringen van Saturnus, de manen van Jupiter en het oog van de eeuwige storm op de planeet zelf kun je dan met eigen ogen zien.

Al in de vroege geschiedenis probeerden wetenschappers het heelal te begrijpen. Kijkend naar de nachtelijke hemel zagen ze sterrenbeelden en bedachten daar de mooiste verhalen bij. Er is steeds meer bekend geworden, maar tot de dag van vandaag willen we meer weten van zwarte gaten, tijd, ruimte, trillingen, deeltjes, (zwaarte-)krachten…..
Nederlanders lopen al jarenlang voorop bij onderzoeken over de hele wereld. Welke Nederlander zal de volgende Nobelprijs gaan winnen?

Het is al ruim 400 jaar geleden dat de eerste telescopen gebouwd werden. Gallilei Gallileo demonstreerde hoe je met een telescoop een vijandelijke vloot een dag eerder kon zien aankomen en keek stiekem ‘s avonds naar de sterren. Maar die telescoop was een jaar daarvoor al uitgevonden door twee nieuwsgierige brillenmakers uit ons eigen Middelburg: Zacharias Janssen en Hans Lipperhey. Ze slepen brillenglazen en experimenteerden daar mee. Nieuwsgierigheid, puzzelen, doorzetten en ‘out-of-the-box’-denken …… zulke Nederlanders hebben we nog steeds volop nodig. En in een scienceklas krijg je volop de ruimte om te onderzoeken!

Is dat misschien iets voor jou?

Klik op de links hieronder om naar de sterren te gaan:

Alles over Sterrenkunde (Govert Schilling)

Sterrenhemel Nederland

Picture of the Day (NASA)


De maan