Zoeken

vwo science-technasium

Hoe zit de wereld in elkaar? Wat kan ik zelf? Op het vwo van het Kaj Munk leer je om steeds meer zelfstandig je weg te vinden, bijvoorbeeld naar de universiteit. Daarom leren leerlingen al vanaf de brugklas vaardigheden die horen bij wetenschap en onderzoek, en leren we leerlingen zelfstandig en creatief te denken. 
In de onderbouw zijn de meeste schoolvakken voor alle leerlingen hetzelfde, want je bent allemaal op weg om uiteindelijk een vwo-diploma te behalen. Daarnaast besteden leerlingen 5 uur per week aan vwo-opdrachten die speciaal gericht zijn op het zelfstandig leren doen van onderzoek en ontwerp. En omdat niet elke leerling dezelfde interesses heeft hebben we die opdrachten in twee smaken: Science-Technasium en Academics & Arts.

science-technasium

Science betekent natuurwetenschap en Technasium staat voor Onderzoeken en Ontwerpen. Het Kaj Munk is officieel een Technasium. Vanaf schooljaar 18/19 kun je ook op het vwo het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen) doen. Daar werk je aan opdrachten die helemaal gemaakt zijn om veel van die wetenschappelijke vaardigheden te ontwikkelen. In de jaren na de brugklas word je steeds beter in zaken als onderzoeken, samenwerken, plannen, ontwerpen en presenteren, en na vijf jaar laat je in de meesterproef zien wat je kan. Zo krijg je samen met je vwo-diploma ook nog een Technasium-certificaat!
Kies je voor onze ST (Science-Technasium-)brugklas dan doe je veel meer met bètavakken zoals biologie, natuurkunde, scheikunde, ICT, techniek en wiskunde. Je doet regelmatig onderzoek en proefjes en je probeert te begrijpen hoe alles werkt. Bij het vak O&O werk je in een prachtige werkplaats en ga je aan de slag met échte opdrachten van bedrijven. Eerst zoek je met je klasgenoten naar bruikbare informatie en probeer je dingen uit. Dan kom je samen tot een ontwerp en presenteer je met je groepje jullie oplossing. Het gebeurt regelmatig dat een bedrijf de oplossing van het probleem zo goed vindt dat ze het overnemen en uitvoeren. Kan het nog mooier?

Het Kaj Munk College mag zich al heel lang een Universumschool noemen, een school met extra aandacht voor bètaonderwijs. Al in 2007 startte het Kaj Munk College met een sciencestroom voor slimme jongens en meiden met een vwo-advies die wel wat uitdaging konden gebruiken. Veel scienceleerlingen zijn al op universiteiten aangekomen en zelfs al bezig met hun Master. We weten zeker dat ze later gaan meewerken aan een gezonde, innovatieve en duurzame toekomst.

academics & arts

In Academics en Arts gaan we op dezelfde manier aan de slag, maar dan werkend vanuit de vakken rond mens, maatschappij, kunst en cultuur. Net als in de ST brugklas ga je als A&A-er in die prachtige werkplaats regelmatig aan de slag met echte opdrachten van echte instellingen en bedrijven. Hierbij wordt natuurlijk ook stevig onderzoek gedaan (want waarom zouden alleen bèta’s dat doen?), alleen de onderwerpen zullen vaak anders zijn. Denk daarbij aan inrichten van openbare ruimtes (cultuur, geschiedenis en kunst), opzetten van een onderneming (economie en recht), maatschappelijke vraagstukken, filosofie, bevolkingsonderzoek. Samen met een groepje klasgenoten werk je een onderwerp uit en presenteer je in een film, een website, een toneelstuk, een maquette of …(?) wat jullie denken dat de beste oplossing is. Denken èn doen!

Meer informatie over vwo-brugklas bij: M.Hobbes@kajmunk.nl

Sciencenieuws

De lucht in

Bericht geplaatst op: 3-7-2018

Science


De 1VS klassen hadden dit jaar een bijzondere afsluiting van project "de lucht in"!

Iedereen die het durfde mocht een rondje meevliegen in een zweefvliegtuig bij Zweefvliegcentrum Noordkop. De meeste leerlingen hadden al eens eerder gevlogen in een "gewoon" vliegtuig, maar vliegen in een zweefvliegtuig is toch hele andere koek.

Je wordt de lucht in gelanceerd met een lier, die ervoor zorgt dat je binnen een paar seconden naar 120 km/h versneld. Vervolgens ga je vanaf 80 meter hoogte behoorlijk stijl omhoog. Voordat je het weet zit je 400 meter hoogte, en wanneer de lier wordt losgekoppeld is het enige was je hoort het rustig ruisen van de wind  terwijl je door de lucht glijdt.

Om daarna nog extra hoogte te winnen moet je gebruik maken van thermiek (bellen warme opstijgende lucht) waarin je rondjes moet vliegen.  Soms waren deze thermiekbellen niet zo breed,  en moesten deze rondjes behoorlijk krap zijn, waardoor het vliegtuig wel een hoek van 45 graden maakte met de horizon!

Ondertussen heb je een prachtig panoramisch zicht, en omdat het uitstekend weer was konden we wel 100 km ver kijken!

Daarnaast kregen de leerlingen een rondleiding door de hangar en kregen ze de mogelijkheid een paar zweefvliegtuigen van dichtbij te bekijken en te zien hoe ze in elkaar zitten. Dat het vleugel ontwerp van een zweefvliegtuig uitermate complex is en het besturingsmechaniek weer heel eenvoudig,  en dat sommige vliegtuigen gekscherend "vliegende transponders" worden genoemd omdat sommige  instrumenten in het vliegtuig meer geld kosten dan het vliegtuig zelf, en dat je al mag leren zweefvliegen als je 14 jaar oud bent wekte veel verbazing.

Het waren 3 prachtige dagen, en bij deze willen wij ook alle vrijwilligers van zweefvliegcentrum noordkop bedanken voor deze onvergetelijke ervaring!


Terug