Zoeken

Algemeen

Excursie Den Haag

Bericht geplaatst op: 14-6-2017

Nieuws, Schooljaar '16/'17


In de afgelopen weken zijn we met 3M, 4H en 4V op excursie naar Den Haag geweest voor het vak Maatschappijleer. Op het programma stond een bezoek aan de Tweede Kamer, een stadswandeling en een museumbezoek aan het Humanity House.

Aangekomen op het Binnenhof hadden enkele leerlingen al het geluk om een echte politicus ‘in het wild’ te spotten. Helaas wilde Thierry Baudet niet op de foto, maar een selfie met Jesse Klaver is wel gelukt. We zagen ook de informateur Tjeenk Willink uit zijn dienstauto stappen en de Stadhouderskamer in gaan.

De security voelde net als op een vliegveld: riem af, jas uit en tas op de band. Na wat scharen te hebben ingeleverd mochten we allemaal het gebouw van de Tweede Kamer binnen en door naar de publieke tribune van de plenaire zaal. Leerlingen verbaasden zich over de bodes en vonden de zaal toch best wel klein. Tijdens de meeste debatten waren er ook weinig mensen in de Tweede Kamer. Dat Lodewijk Asscher vanuit Vak K naar ons zwaaide maakte een boel goed. De leerlingen die op dinsdagmiddag in de plenaire zaal waren hadden geluk: de hele zaal zat vol, zelfs premier Rutte was aanwezig! We hielden allemaal een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Groot-Brittannië en daarna volgden er stemmingen. Op de ‘journalistenverdieping’ zagen we later ook Ron Fresen en Frits Wester. “Hee, die ken ik van tv!”.

Tijdens de stadswandeling zijn de leerlingen langs bekende gebouwen in Den Haag gelopen. Langs de Hofvijver naar Paleis Noordeinde. Het balkon van het paleis kwam de meeste leerlingen wel bekend voor. Daarna nog langs o.a. de Gevangenpoort en Plein. Leerlingen hebben de stadswandeling natuurlijk wat uitgebreid voor een bezoek aan de winkelstraten en fastfoodketens.

Het Humanity House was misschien wel het meest indrukwekkende van de dag. Het thema ‘Kruip in de huid van een vluchteling’ werd door drie onderdelen vormgegeven. Eerst een korte introductie over waar mensen voor vluchten, wanneer je een vluchteling bent, hoeveel vluchtelingen er wereldwijd zijn en hoe veel (of, hoe weinig juist) er daarvan naar Europa zijn gekomen. Daarna op ervaringsreis door het museum: wat doe jij als Den Haag een oorlogsgebied blijkt te zijn en het niet meer veilig is? De route door het museum leidde ons langs vluchtroutes, een opvangcentrum waar we ons moesten registeren en een grenspoort. Zou jij liegen om een veilig land binnen te mogen komen? De reis eindigde met acht virtuele verhalen van vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen vanuit verschillende gebieden. Het laatste onderdeel van het museumbezoek was een gesprek met een vluchteling. We spraken vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië en Eritrea. Zij vertelden, vaak in het Nederlands (!), hun vluchtverhaal. Ze lieten foto’s zien van hun thuisland, vertelden over hun leven daar en over de reis naar Europa. De meesten hadden smokkelaars veel geld betaald om in een bootje de zee vanuit Turkije naar Griekenland over te steken. Leerlingen kregen de ruimte om vragen te stellen en dat werd dan ook heel veel gedaan.

Al met al een hele leuke en leerzame dag!

Namens de sectie Maatschappijleer

----------
Klik hier voor een foto-impressie.

Terug