Zoeken

Algemeen

Hei & Boeicop 3S2 en 3V2

Bericht geplaatst op: 26-6-2017

Nieuws, Schooljaar '16/'17, Science


Maandag:
Met een bus vol 3V2’ers en 3S2’ers zijn we vanochtend vertrokken naar Hei & Boeicop. Daar zijn we begonnen met de veldwerkweek in het kader van biologie. Na een zeer fanatieke spelletjesochtend, zijn we op bezoek geweest bij twee boeren: een biologische en een ‘gewone’ boer. Daar konden de leerlingen knuffelen met hondjes en kalfjes, verse melk drinken en leren hoe het er aan toe gaat op de boerderij. Morgen gaan de leerlingen starten met hun onderzoek, maar vanavond eerst: een speurtocht!

Dinsdag:
Vanochtend begonnen we met een luid 'lang zal hij leven' voor onze jarige Daan. Daarna was het tijd om op de fiets te stappen en in de omgeving verschillende onderzoeksmethodes uit te proberen. De leerlingen leerden hoe ze verschillende planten en beestjes konden herkennen, vingen kevers in de sloot en gingen de diepte in bij het bodemonderzoek. Net op tijd voor de bui waren we weer binnen. Vanavond is het tijd voor ontspanning: zwemmen en kaarten.

Woensdag:
Vandaag stond dan echt in het teken van onderzoek doen. In hun onderzoeksgroepen vertrokken de leerlingen naar verschillende locaties in de buurt. Een groep ging bijvoorbeeld uitzoeken of er verschil zit in de koemelk van de biologische boerderij en de gewone boerderij. Een andere groep vertrok met schepnetjes om waterdiertjes te vangen in een sloot dichtbij de snelweg en verderop in het weiland. In de loop van de dag druppelden de groepjes weer binnen op het veldstudiecentrum. Daar werkten ze hun onderzoek verder uit en begonnen aan hun onderzoeksverslag. Tussendoor werd er gepauzeerd met voetbal, tafeltennis en geklets op de slaapzalen.
Na het eten kozen de leerlingen voor verschillende excursies: eten uit de natuur, kevers vangen, vogels en vleermuizen spotten. We hadden geluk met het weer, dus we konden de avond eindigen met een kampvuur.

Donderdag:
Drukke dagen en korte nachten. Op de vierde dag van het kamp was het ontbijt al een stuk rustiger. Na de broodjes hagelslag en pindakaas bogen de leerlingen zich over hun onderzoeksverslag. De meeste leerlingen gingen serieus aan de slag, andere hadden wat meer aansporing nodig. Gelukkig redde bijna iedereen de deadline voor ze op de fiets naar Werk aan het Spoel gingen. Daar kregen de leerlingen een rondleiding en leerden ze wat over de verdedigingswerken en de waterlinie. ’s Avonds deed iedereen mee met de Bonte Avond. We zagen een aantal verrassende (en goede!) acts en Jasmijn won de avond met een prachtig gedicht.

Vrijdag:
Voordat we aan de grote schoonmaak begonnen, presenteerden de leerlingen hun resultaten aan de hand van zelfgemaakte posters. We leerden dat melk van de biologische boer een stuk vetter is dan gewone melk en dat het water naast de snelweg meer waterdiertjes heeft dan het water verderop in het weiland. Na de lunch in de buitenlucht was het dan echt tijd om weer terug te rijden naar Hoofddorp, moe en voldaan na een heerlijke week.

----------
Klik hier voor een foto-impressie.

Terug