Leerlingen Kaj Munk in finale Artcadia

Bericht geplaatst op: 23-1-2018

Nieuws, Technasium

Technasiumleerlingen uit klas 2 naar de finale van Artcadia.

Femke, Anouk, Max en Sjoerd uit klas 2T1 hebben de finale weten te bereiken van de landelijke techniek- en kunstwedstrijd Artcadia. Leerlingen van maar liefst 128 scholen in Nederland en België werden uitgedaagd om de toekomst te verbeelden en kropen in de huid van een futuroloog. Totaal 12 scholen, waaronder dus het Kaj Munk College, strijden op 11 april, in het Evoluon in Eindhoven om de hoofdprijs: een reis naar Warschau! De finale zal door de gehele klas 2T1 worden bijgewoond en ook voor de leerlingen op de tribune beloofd het een mooie dag te worden.

De toekomst laat zich natuurlijk niet voorspellen, maar door het maken van scenario’s kunnen overheidsinstellingen of bedrijven zich wel enigszins voorbereiden op wat zou kunnen gebeuren. Voor de te verwachten problemen kunnen dan nu alvast oplossingen worden bedacht. Futurologie of toekomstdenken is dan ook een serieus vak.

De leerlingen hebben kunnen kiezen uit vier thema’s: Water, Mobiliteit, Milieu & Ruimte en Gebouwen. De keuze van Femke, Anouk, Max en Sjoerd is gevallen op Milieu & Ruimte.
Daar in de toekomst de wereldbevolking zal toenemen (daarover is iedereen het wel eens), zal er meer voedsel nodig zijn, maar ook meer woon- en leefruimte, met als gevolg dat het op het vasteland steeds voller wordt. Femke, Anouk, Max en Sjoerd zochten daarom naar mogelijkheden om landbouw te bedrijven op zee. Hiervoor hebben zij een ‘kas’ ontwikkeld die, nadat de gewassen zijn geplant, ‘los gelaten’ kan worden op zee. Wanneer er kan worden geoogst, wordt de kas, als een ‘rijpe vrucht’, weer op het droge gehaald. Het groeiproces zou dan min of meer vanzelf moeten gaan. Eventueel voor een deel geautomatiseerd en/of op afstand gestuurd. Doordat de kas gesloten blijft is er sprake van een kleine waterkringloop. Water dat verdampt condenseert tegen het ‘glas’ en valt als druppels weer terug op de gewassen. Dit hebben de leerlingen getest in het lokaal en leek te werken, maar er moet natuurlijk nog wel het één en ander worden uitgezocht. Tevens hebben zij, als aanvulling, een methode bedacht om zout water zoet te maken.

Voor de inzending hebben zij een filmpje gemaakt, waarin een eerste versie van het idee wordt getoond.

Het team is inmiddels uitgebreid met zes leden: voornamelijk klasgenoten met ‘gouden handjes’ (bouwers), maar ook een leerling die zich alleen zal toeleggen op het maken van een ‘spectaculaire presentatie’ en een heuse scrummaster. Ondertussen wordt hard gewerkt om het idee nog beter te krijgen, want er zijn nog wel een aantal mooie uitdagingen. Bijvoorbeeld: hoe bestrijd je bijvoorbeeld schimmels op afstand (en het liefst zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen)? En hoe voorkom je algengroei aan de binnenzijde? Of hoe ontwerp je een kas die een behoorlijk storm (zoals onlangs) kan doorstaan?
Het team heeft de ambitie opgepakt, om op het podium in Evoluon uiteindelijk een levensgrote versie te demonstreren, waarbij de realiteit zover mogelijk wordt benaderd.
Maar ook de teams van de andere scholen zullen zeker niet stil zitten. Het team van Kaj Munk gaat dan ook uit van een zeer spannende dag in Eindhoven.