Zoeken

Nieuws

Makathon

Bericht geplaatst op: 17-6-2016

Nieuws, Schooljaar '15/'16, Technasium


Van links naar rechts: Koen Moerkerk (4H4),Onno, Rianne Noorlander (4H5), Rob Dingenouts, Fien de Vries (4H2) , Wilco, Inge de Marie (4H4), Bob Plemp, Linda de Rijk (4H1) en Sjoerd simmerman (4H5)

Vrijdagmorgen 10 juni kwamen de O&O-leerlingen met koffer en rugzak op het terrein van de Makathon aan. Het feest kon beginnen, althans we dachten dat het een feestje werd, maar na de introductie moesten we al keihard aan de slag. Alle deelnemers hadden al een dag gehad voor ‘designthinking’ en wij mochten dat even in een paar uurtjes doen. We moesten een inhaalslag maken. We zijn van start gegaan met vragen en antwoorden zoeken, omdat we een oplossing moesten zoeken voor al het plastic in het water. We mochten het moeilijkste plastic, microplastic doen. Het microplastic is tussen de 1 en 5 mm groot. Aangezien we meer dan tien experts konden raadplegen, zoals mensen van Rijkswaterstaat, PWN en 3D Printing, was het niet zo moeilijk om antwoorden te zoeken voor ons probleem. Daarna gingen we maar meteen naar oplossingen zoeken voor al het plastic in het water. We hebben met z’n allen gebrainstormd en ideeën gecombineerd. We begonnen met een zuiveringssysteem en een stofzuiger. Met deze ideeën hebben we een pitch gegeven voor alle andere deelnemers. Na de pitch zijn we weer gaan praten met de expert en zijn we op het uiteindelijke idee gekomen: Het water zuiveren met een apolaire stof. Ik zal het even verder toelichten. Het water komt uit het riool of uit een rivier en gaat naar een zuiveringsfabriek. Daar wordt het normaal door twee bakken gezuiverd maar wij willen een derde bak erbij zetten zodat de microplastic uit het water kan worden gehaald. Dit doen wij met behulp van de dichtheid van het microplastic. Als er een hoge dichtheid is dan zinkt het microplastic en als er een lage dichtheid is gaat het naar boven. Om het effect te versterken doen wij ijzer bij het water en onder de bak komt dan een magneet. Bovenin en onderin komt er een buis om het water met de microplastics er uit te halen. De microplastics gaan vervolgens door een apolaire filter omdat een apolaire stof microplastics aantrekt. Het water gaat dan verder naar een bak met magneten zodat het ijzer uit het water kan worden gehaald en dan heb je een ‘plastic free river’. 

Nadat we het idee goed hadden uitgewerkt zijn we begonnen met een prototype te maken. Inmiddels was de nacht ook alweer voorbij en moesten we om 9 uur alweer een pitch geven. Het prototype was nog niet helemaal af en we moesten alweer de volgende pitch voorbereiden. Ook moesten we nog een businessplan maken. Hiervoor hadden drie leerlingen een masterclass gevolgd. Inmiddels was het tijd voor de laatste pitch om door te kunnen gaan naar de volgende ronde. De pitch ging erg goed en na alle pitches te zien van alle teams, was het tijd voor de uitslag. We vonden het wel spannend want we waren het enige leerlingenteam. We werden genoemd maar het duurde even voordat we beseften dat we hadden gewonnen. Nu mogen we 1 juli gaan presenteren in Utrecht. Bij de volgende ronde moeten we weer presenteren en dan maken we kans om ons idee werkelijkheid te maken. Het was erg leuk om te doen en we hebben heel veel geleerd.Terug