Zoeken

Nieuws

De lucht in

Bericht geplaatst op: 3-7-2018

Science


De 1VS klassen hadden dit jaar een bijzondere afsluiting van project "de lucht in"!

Iedereen die het durfde mocht een rondje meevliegen in een zweefvliegtuig bij Zweefvliegcentrum Noordkop. De meeste leerlingen hadden al eens eerder gevlogen in een "gewoon" vliegtuig, maar vliegen in een zweefvliegtuig is toch hele andere koek.

Je wordt de lucht in gelanceerd met een lier, die ervoor zorgt dat je binnen een paar seconden naar 120 km/h versneld. Vervolgens ga je vanaf 80 meter hoogte behoorlijk stijl omhoog. Voordat je het weet zit je 400 meter hoogte, en wanneer de lier wordt losgekoppeld is het enige was je hoort het rustig ruisen van de wind  terwijl je door de lucht glijdt.

Om daarna nog extra hoogte te winnen moet je gebruik maken van thermiek (bellen warme opstijgende lucht) waarin je rondjes moet vliegen.  Soms waren deze thermiekbellen niet zo breed,  en moesten deze rondjes behoorlijk krap zijn, waardoor het vliegtuig wel een hoek van 45 graden maakte met de horizon!

Ondertussen heb je een prachtig panoramisch zicht, en omdat het uitstekend weer was konden we wel 100 km ver kijken!

Daarnaast kregen de leerlingen een rondleiding door de hangar en kregen ze de mogelijkheid een paar zweefvliegtuigen van dichtbij te bekijken en te zien hoe ze in elkaar zitten. Dat het vleugel ontwerp van een zweefvliegtuig uitermate complex is en het besturingsmechaniek weer heel eenvoudig,  en dat sommige vliegtuigen gekscherend "vliegende transponders" worden genoemd omdat sommige  instrumenten in het vliegtuig meer geld kosten dan het vliegtuig zelf, en dat je al mag leren zweefvliegen als je 14 jaar oud bent wekte veel verbazing.

Het waren 3 prachtige dagen, en bij deze willen wij ook alle vrijwilligers van zweefvliegcentrum noordkop bedanken voor deze onvergetelijke ervaring!


Terug