Welkom


mavo bètadesign

Als je een mavoleerling bent en je graag samenwerkt, creatief bent, interesse hebt voor technische problemen en durft te presenteren dan is bètadesign vast en zeker iets voor jou!

vwo science technasium

Stel je vaak vragen? Durf je op zoek te gaan naar antwoorden? Hou je van wetenschap, proefjes en ontdekken? Dan is science misschien wel wat voor jou!

havo technasium

Tijdens O&O leer je niet uit boeken, maar werk je aan levensechte opdrachten vanuit de praktijk met echte bedrijven of instellingen als opdrachtgever.

kunst media cultuur

We besteden veel aandacht aan kunst, media en cultuur. Eerst maak je kennis met een breed aanbod om zo te ervaren wat je het leukste vindt. Daarna kun je je verdiepen in die vakken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zoeken

Havo technasium (O&O)

Bericht geplaatst op: 9-1-2019Het Kaj Munk College is een technasium-school. Op een technasium heb je naast de gewone lessen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Tijdens dit vak leer je niet uit boeken, maar werk je aan levensechte opdrachten vanuit de praktijk met echte bedrijven of instellingen als opdrachtgever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Ecomare, Gemeente Haarlemmermeer, Meerwind, Keukenhof, het hoogheemraadschap van Rijnland, Camping Bakkum, PWN en Provincie Noord-Holland.

Deze bedrijven vragen je een probleem op te lossen, zoals bijvoorbeeld het ontwerp voor een bassin voor de opvang van bruinvissen. Maar dat kan ook een nieuwe brug zijn voor in de Haarlemmermeer. Of misschien wel een oplossing voor het meer klimaatvriendelijk maken van een woonwijk. Wel allemaal voor het eggie!Dit betekent overigens niet dat je alleen maar aan het knutselen bent, soms moet je (eerst) veel onderzoek doen.
Voor het technasium hoef je niet super ‘technisch’ te zijn. Wanneer je vindingrijk of creatief bent en het leuk vindt om dingen uit te zoeken is dat een pré.

Het oplossen van problemen doe je nooit alleen. Tijdens het vak O&O werk je altijd samen in teams van 4-5 leerlingen. Je moet het dus fijn vinden om met anderen samen te werken. Daarnaast krijg je veel vrijheid om de opdrachten op jouw manier te kunnen oplossen. Het is daarom belangrijk dat je enigszins zelfstandig kunt werken.

In de onderbouw (klas 1 t/m 3) wordt er per blok (meestal 8 weken) één opdracht uitgereikt. Dat wil zeggen dat je vier opdrachten per jaar hebt, waar je totaal vijf lesuren per week aan werkt. Dit doe je in het mooiste en grootste lokaal van de school. Deze ruimte laat zich het best omschrijven als designruimte, onderzoekplaats en atelier in één en heeft alle mogelijke en meest moderne faciliteiten, zoals bijvoorbeeld een 3D-printer.

Wanneer je je aanmeldt voor havo technasium start je in een havo/vwo-brugklas. Hiervoor heb je minimaal een havo advies nodig. In klas 5 doe je een Meesterproef en wanneer je alles met succes afrondt, krijg je naast je havo-diploma ook nog eens een officieel en door het Ministerie van Onderwijs erkend technasium-certificaat. Bovendien ben je dan na 5 jaar technasium meer dan goed voorbereid op het vervolgonderwijs.

Klik hier voor meer informatie.

Terug