Welkom


mavo bètadesign

Als je een mavoleerling bent en je graag samenwerkt, creatief bent, interesse hebt voor technische problemen en durft te presenteren dan is bètadesign vast en zeker iets voor jou!

vwo science technasium

Stel je vaak vragen? Durf je op zoek te gaan naar antwoorden? Hou je van wetenschap, proefjes en ontdekken? Dan is science misschien wel wat voor jou!

havo technasium

Tijdens O&O leer je niet uit boeken, maar werk je aan levensechte opdrachten vanuit de praktijk met echte bedrijven of instellingen als opdrachtgever.

kunst media cultuur

We besteden veel aandacht aan kunst, media en cultuur. Eerst maak je kennis met een breed aanbod om zo te ervaren wat je het leukste vindt. Daarna kun je je verdiepen in die vakken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zoeken

Practicum microbiologie

Bericht geplaatst op: 23-5-2019In het komende blok gaan onze 5V-leerlingen bij het vak NL&T (natuur, leven & technologie) microbiologische practica doen.

Na een theoretisch blok over moleculaire biologie, waar we op molecuulniveau hebben gekeken naar de oorzaak van taaislijmziekte volgt een blok met practicum. Het eerste practicum gaat over het kunnen proeven van bittere verbindingen. De organisatie dna-labs schrijft daarover: Leerlingen leren in dit practicum dat het vermogen om de smaak bitter te proeven genetisch bepaald is. Het gen TAS2R38 codeert voor een smaakreceptor die de organische bittere verbinding PTC (Phenylthiocarbamide) detecteert. Leerlingen proberen in de les zelf uit te vinden wat voor soort proever ze zijn; superproever, matige proever of niet-proever. Enerzijds door hun eigen DNA te onderzoeken d.m.v. PCR en gel-elektroforese, anderzijds door het uitvoeren van een smaaktest met PTC-testpapier.

In een tweede practicum transformeren we bacteriënAan het einde van dit practicum gaan de bacteriën licht geven! Een eigenschap die bijvoorbeeld kwallen normaal gesproken hebben. Op dit moment doen iets meer dan 10 scholen in Nederland dit soort experimenten. 

De leerlingen maken dit blok dus kennis met moderne technieken op dit gebied, maar ook met regels en veiligheid. Over een paar weken kunnen we op deze plek de resultaten delen!
Terug