Welkom

Informatieavonden:
- woensdag 8 januari '20 van 19.30 - 21.00 uur
- donderdag 9 januari '20 van 19.30 - 21.00 uur
Vanaf 19.00 uur staat de koffie/thee klaar.

mavo bètadesign

Als je een mavoleerling bent en je graag samenwerkt, creatief bent, interesse hebt voor technische problemen en durft te presenteren dan is bètadesign vast en zeker iets voor jou!

vwo science technasium

Stel je vaak vragen? Durf je op zoek te gaan naar antwoorden? Hou je van wetenschap, proefjes en ontdekken? Dan is science misschien wel wat voor jou!

havo technasium

Tijdens O&O leer je niet uit boeken, maar werk je aan levensechte opdrachten vanuit de praktijk met echte bedrijven of instellingen als opdrachtgever.

kunst media cultuur

We besteden veel aandacht aan kunst, media en cultuur. Eerst maak je kennis met een breed aanbod om zo te ervaren wat je het leukste vindt. Daarna kun je je verdiepen in die vakken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zoeken

P.E.T.S. tegen pesten!

Bericht geplaatst op: 26-9-2019

Nieuws


Op woensdag 25 september kon je een speld horen vallen in de onderbouwaula van het Kaj Munk College, toen Brian op de Dijk, zijn aangrijpende verhaal over zijn pestverleden op de basisschool en de middelbare school vertelde tegen alle brugklasleerlingen. “Elke week moet ‘De week tegen Pesten’ zijn”, zo vertelt rector Briënne ten Napel, “samen moeten we ervoor zorgen dat het elke dag goed toeven is op het Kaj Munk en daar is iedere college en iedere leerling samen verantwoordelijk voor. Het is goed om daar vandaag extra aandacht aan te geven.”

Brian op de Dijk, bedenker van het lesprogramma P.E.T.S. (Probeer Eens Te Stoppen) werd geïntroduceerd door wethouder Marjolein Steffens-van de Water van o.a. Jeugd & Onderwijs. Zij vindt het zo belangrijk om ‘Pesten de Polder’ uit te krijgen, dat dit lesprogramma door de gemeente aan school is aangeboden. Na de centrale opening is de wethouder ook in gesprek gegaan met een aantal leerlingen over oorzaken en gevolgen van pestgedrag en wat we als kinderen en volwassenen kunnen doen om pestgedrag uit te bannen.

Bijzonder mooi om te zien was dat alle leerlingen maar wat graag opstaan tegen pesten. Zowel de brugklasleerlingen als de leerlingen van de leerlingenraad lieten in het gesprek met de wethouder merken dat zij vol ideeën zitten om pesten te voorkomen. Een idee was om een postvakje te plaatsen waarin leerlingen onopvallend en/of anoniem pestgedrag kunnen melden, zodat een leerling zelf de

regie kan houden m.b.t. de verlangde actie van school. Dit postvakje is inmiddels door de leerlingenraad geregeld in overleg met de vertrouwenspersonen op onze school.

Daarnaast kreeg iedere brugklas een P.E.T.S-les van Brian in de klas. De les bestaat onder andere uit P.E.T.S. film waarin thema’s als zinloos geweld en verkeerd gebruik van sociale media aan de orde komen. Elke P.E.T.S.-film kent keuzemomenten waarbij de leerling kiest hoe het verhaal verder verloopt. Leerlingen worden uitgedaagd om situaties in te schatten en hierover in discussie te gaan. In beide keuzes is dan te zien hoe de pesters en de omgeving daarop reageren. Deze lessen hebben veel indruk gemaakt op de leerlingen, hieronder wat quotes:

‘Ik schrok best van het verhaal van de gastdocent, maar nu begrijp ik beter wat pesten met iemand kan doen’

‘Je komt nu eerder op voor je klasgenoten omdat je beter begrijpt hoe iemand zich voelt’

‘Het is zielig om te zien wat pesten doet met iemand. Ik weet nu waar ik naar toe kan als ik ooit gepest word’

‘Als pesten in groep 7 of 8 gebeurd, is het belangrijk dat het stopt, zoals hier nu op het Kaj Munk. Volgend jaar moeten de leerlingen ook deze lessen hebben’

Kortom, met zijn allen staan we op tegen Pesten en als het toch gebeurt, gaan we het zo goed mogelijk te lijf.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
R.vanderKaaij@kajmunk.nl (afdelingsleider mavo)
A.Roelink@Kajmunk.nl (afdelingsleider vwo-onderbouw)
B.tennapel@kajmunk.nl (rector)


R.vanderKaaij@kajmunk.nl (afdelingsleider mavo)
A.Roelink@Kajmunk.nl (afdelingsleider vwo-onderbouw)
B.tennapel@kajmunk.nl (rector)Terug