Informatie brugklassen

Aan de slag met jouw talent

Informatie brugklassen

Op het Kaj Munk College hebben we zogenoemde dakpan-klassen. Zo hebben we een mavo/havo brugklas, een havo/vwo brugklas en een vwo-brugklas. Als je bijvoorbeeld mavo-advies hebt gekregen volg je toch havo-lessen, maar je toetsen worden beoordeeld op je eigen niveau. Heb je een havo-advies of havo/vwo advies, dan plaatsen we je in een havo/vwo-brugklas. Met een volledig vwo-advies plaatsen we je in een vwo-brugklas. Aan het eind van het brugklasjaar wordt bepaald naar welk niveau je doorstroomt in de tweede klas.

Voor de toelating is het advies van de basisschool leidend. Wij nemen leerlingen aan waarvan de leerkracht van groep 8 minimaal het advies vmbo-tl heeft gegeven.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op:

023 561 61 98
info@kajmunk.nl

lees meer

Het Kaj Munk College bestaat uit twee gebouwen. Het nieuwste gebouw is helemaal voor de Mavo-leerlingen. In de ruime en moderne kantine kun je o.a. heerlijke panini’s kopen en in de pauze lekker chillen met je vrienden of een potje tafeltennis spelen. In het andere gebouw krijgen de Havo en Vwo de meeste lessen. Er is een aula voor alle leerlingen van klas 1 en 2 en een bovenbouwaula. Zo is er meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Daardoor is de sfeer overal prettig en gezellig.

Communicatie met onze leerlingen

Goede communicatie met onze leerlingen vinden wij erg belangrijk. Dat gebeurt natuurlijk sowieso in de klas.
Voor de leerlingen, ouders en docenten hebben wij de Kaj Munk app. Zo kunnen we onderling makkelijk contact met elkaar hebben.
Alle leerlingen en ouders ontvangen automatisch een uitnodiging om aan de Kaj Munk app deel te nemen.
Via de app sturen wij alle belangrijke informatie en brieven en zie je de jaarkalender van de school.
Wij plaatsen regelmatig leuke berichten op onze nieuwspagina en op onze Facebook en Instagram pagina.

Blijf de hoogte van de laatste nieuwtjes:

Handig om te weten

Laptops

Via onderstaande links lees je meer informatie over de laptops van de Rent Company bij ons op school.

Start het nieuwe schooljaar goed met een laptop van The Rent Company
TRC_Windows_31912in1 (kajmunk.nl)

Antwoorden op veel gestelde vragen over de laptop
PowerPoint-presentatie (kajmunk.nl)

Mediatheek

Wat kun je allemaal doen in de Mediatheek?
In de Mediatheek kun je:

-Leesboeken lenen (ook in andere talen)

-Computers met internet gebruiken voor schoolwerk

-Studeren

-Printjes maken (ook in kleur)

Verdere informatie over de Mediatheek vind je hier: Documenten – Schoolwiki Kaj Munk

Verzuimprotocol & gemiste toetsen

Voor het verzuimprotocol & gemiste toetsen zie de Schoolgids op onze website: Documenten – Schoolwiki Kaj Munk

Schoolregels

Ga voor de schoolregels naar onze schoolgids op onze website: Schoolwiki Kaj Munk

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de basisschool en de middelbare school?

Als je bij ons op school komt, is er zeker een verschil met de basisschool. De school is groter en je hebt voor ieder vak een andere docent. Je moet veel boeken meenemen, je gaat een kluisje gebruiken en je leert hoe je een agenda gaat invullen om je huiswerk goed te kunnen plannen.

Hoe is de pauze?

Op de middelbare school is het leuk om pauze te hebben, het is alleen anders. Je blijft sowieso op school en je eet dan met al je vrienden in de aula of op het plein. Op het schoolplein wordt eigenlijk niet gespeeld, maar vooral veel met klasgenoten gekletst.

Waar heb je een kluisje voor nodig?

Een kluisje is handig om je gymspullen in op te bergen en om ’s ochtends boeken in te doen die je pas later op de dag nodig hebt. Dan hoef je niet al je boeken de hele dag te tillen. De kluisjes op het Kaj Munk College worden met een ‘druppel’ aan je sleutelbos of via je telefoon automatisch geopend en gesloten en zijn zelfs voorzien van een oplaadpunt voor je telefoon.

Wat doet een mentor?

De mentor is een van je docenten die jou en je klas begeleidt tijdens het schooljaar. Deze docent neemt eigenlijk de rol over die nu je meester of juf in groep 8 heeft. Je hebt van je mentor alleen niet alle dagen en alle uren les. Daarom besteedt de mentor tijdens de mentoruren veel tijd aan de overgang van basisschool naar middelbare school. Dan ben je snel gewend aan het voortgezet onderwijs. Behalve de mentor zijn er op onze school ook leerlingmentoren.

Wat zijn leerlingmentoren?

De leerlingmentoren zijn ouderejaars die de mentor ondersteunen. Je kan ze vragen stellen en ze gaan mee op excursies. Het is fijn dat ze wat dichter bij je staan dan de mentor, omdat het leeftijdsverschil kleiner is. Bovendien kan je van hun ervaringen leren.

Wat is de juiste tas?

Ga naar een goede tassenwinkel. Het moet een stevige tas worden, want anders kun je na 2 weken alweer een nieuwe kopen. Houd er rekening mee dat je naast boeken ook ruimte nodig hebt voor je lunch en etui. Ook moet je rekening houden met een tas voor je gymkleding.

Waar gebruik je je plenda voor?

Op het Kaj Munk werken wij met een Plenda.  Dit is een speciale agenda waar extra veel ruimte is om je huiswerk ook te kunnen plannen. Alle brugklassen krijgen een Plenda van school. Je Plenda heb je elke les nodig. Van je mentor leer je hoe je deze moet invullen. 

Krijg je veel huiswerk?

Je doet al heel veel werk op school. Bijna elke les krijg je tijd om aan je huiswerk te beginnen. Je hebt minder thuis te doen, als je in de klas goed doorwerkt. Als je iets niet snapt, of niet weet hoe je verder moet, dan vraag je dat gewoon. Dat is het voordeel van op school je huiswerk doen. Een ander voordeel is dat je na school meer vrije tijd hebt! 

Welke vakken krijg je?

Je krijgt veel vakken die je nog nooit hebt gehad. Sommige vakken lijken op de vakken die je nu ook krijgt, maar heten hier anders. “Rekenen” heet bijvoorbeeld “wiskunde”. Gym heet hier officieel “Lichamelijke Opvoeding”. Maar we zeggen ook wel LO, omdat het zo in het rooster staat. Wat bij jullie “taal” heet, noemen wij Nederlands. Dat kunnen we geen taal meer noemen, want op het Kaj Munk College krijg je ook nog twee andere talen in de brugklas: Engels en Frans! Natuurlijk zijn er nog veel meer vakken. Tijdens het open huis kun je een kijkje nemen bij de verschillende vakken die we aanbieden.

Wat zijn de lestijden?

Hier vind je onze lestijden. Op zijn vroegst begin je om 08.25 en je bent op z’n laatst om 16.15 uur uit. Er zijn drie pauzes (na het 3e uur, na het 5e uur en na het 7e uur). Soms zijn er dagen dat je een 40-minuten rooster hebt. Dit is te zien in je rooster.

 

Dakpanklassen

Zoals je ziet hebben we op het Kaj Munk College zogenoemde dakpanklassen. Dit betekent dat je op het hoogst genoemde niveau lessen volgt, maar de toetsen beoordeeld worden passend bij het lagere niveau.

Motivatie

Ons uitgangspunt is altijd om jou te helpen en te stimuleren het beste uit jezelf te halen. Regelmatig blijkt dan ook dat als jij er echt voor gaat dat je, mede dankzij de gemengde brugklassen, verder komt dan je oorspronkelijke advies.

Do’s & Don’ts

Social media gebruik

Sociale media spelen een belangrijke rol in het leven van leerlingen en (onderwijzend) personeel. Het gebruik van sociale media is onderdeel van het gedrag van leerlingen binnen de school. Sociale media kunnen helpen om het onderwijs te verbeteren en de lessen leuker te maken, om contact te houden met vrienden, te experimenteren en grenzen te verleggen.

Sociale media brengen ook risico’s met zich mee, zoals pesten en het ongewild delen van foto’s of andere gegevens

Voor het Kaj Munk sociale media & internetprotocol klik hier: 

Op onderzoek!

Als je voor mavo Bètadesign, Technasium of Science-Technasium kiest, ga je in de brugklas al veel onderzoek doen. Bij Technologie & Toepassing (mavo) en Onderzoek & Ontwerpen (havo/vwo) werk je in groepjes aan uitdagende opdrachten.

Wetenschapsoriëntatie

Omdat Kaj Munk een WON-school is (Wetenschapsoriëntatie Nederland), ga je als vwo-leerling al snel academische vaardigheden ontwikkelen. Je leert onderzoekend leren en leren onderzoeken.

In samenwerking met: