Technasium

Levensechte en uitdagende projecten

Technasium

Het Kaj Munk College is een Technasium-school. Op het Technasium werk je aan levensechte en uitdagende projecten van externe opdrachtgevers. Op het vwo en de havo doe je dit tijdens het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) en op de mavo tijdens Technologie en Toepassing (T&T).

Samen met je teamgenoten ontvang je, per schooljaar een aantal opdrachten, waarbij sprake is van een echte opdrachtgever, vanuit de praktijk. Deze wil een resultaat waar hij of zij ook echt iets mee kan. Om tot een oplossing te komen, pas je (nieuwe) kennis toe en word je geleerd om op een professionele wijze te denken en te werken. Hierbij mag (moet) je zelf veel bepalen en word je gecoacht door de docent. Wanneer je vragen hebt, leert de docent je, hoe je zelf het antwoord kunt vinden.

lees meer

Onderzoek en Ontwerpen

Enkele voorbeelden van O&O of T&T opdrachten zijn: Meer biodiversiteit op een locatie naar keuze in de Haarlemmermeer, een slimme, technische oplossing om het werk te verlichten van medewerkers in de zorg, het ontwerpen van een nieuw product van restmateriaal of het bedenken van aanpassingen aan de vliegtuigtoestellen van Transavia, waardoor deze minder geluid maken.

De lessen O&O en T&T vinden plaats in een werkplaats die zich het best laat omschrijven als designruimte, laboratorium en atelier ineen, met veel faciliteiten. Door de inrichting wil je graag meteen aan de slag. Daarnaast kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld de 3D-printers, lasersnijder of VR-brillen in het naastgelegen Skillslab.

Eindexamenvak

O&O en T&T zijn beide een eindexamenvak en als je deze succesvol hebt afgerond ben je meer dan goed voorbereid op de diverse bètatechnische vervolgopleidingen.

Wanneer je creatief bent en graag samen met anderen complexe problemen wil (leren) oplossen, dan is O&O of T&T misschien wel iets voor jou. Je hoeft hier beslist niet heel erg technisch voor te zijn.

Op de landelijke website van het Technasium vind je nog meer informatie.

In samenwerking met: