Onderzoekend leren

Het uitgangspunt

Onderzoekend leren

We willen jou als vwo-leerling laten zien dat wetenschap leuk is! We bereiden je voor op de toekomst door je vaardigheden te leren zoals presenteren, debatteren, goed schrijven en onderzoeken. Onderzoekend leren en leren onderzoeken spelen zijn belangrijke punten:

lees meer

Onderzoekend leren

Bij onderzoekend leren ga je uit van je eigen vragen over een bepaald onderwerp. Je maakt eigen keuzes en je ontdekt hoe het is om zelf te bepalen wat, hoeveel en hoe je leert.  Nieuwsgierige vragen stellen is het begin: je vraag je iets af, je ontwikkelt een kritische houding en je neemt initiatief in het vinden van antwoorden. De docent heeft hierbij de rol van begeleider en coach, en stuurt bij als je daar behoefte aan hebt.

Leren onderzoeken

Als je op een verantwoorde manier wilt onderzoeken, hoe pak je dat dan aan? Dat is de belangrijkste vraag bij leren onderzoeken. Je leert over het wat, hoe en waarom van het doen van onderzoek. Ook gaat de leerling zelf aan de slag met het doen van een onderzoek aan de hand van een herkenbare onderzoekscyclus en worden er (online) inspiratiesessies georganiseerd met wetenschappers. Op die manier leert de leerling de wereld van de wetenschap goed kennen.