Dag 1
Onderzoek doen in de Slufter
Nadat de heenreis, met de bus, boot en fiets voorspoedig was verlopen en ook de meegebrachte lunch was verorberd, stond een bezoek aan de Slufter op het programma. De Slufter op Texel is een uniek natuurgebied, daar het in directe verbinding staat met de Noordzee. Een aantal keer per jaar stroomt het in zijn geheel onder water. Gelukkig niet vandaag, want de leerlingen hadden de opdracht gekregen, in het gebied, een klein, zelfbedacht onderzoekje te doen. Vooraf hadden zij een onderzoeksvraag bedacht en ook de bijbehorende hypothese (de verwachte uitkomst).
Dat onderzoek doen zo leuk kan zijn en dat je er ook lekker vies en vooral nat van kunt worden, hadden de meesten vooraf niet bedacht. Krabben groter dan je hand en hoe pak je die vast zonder dat deze in je vingers ‘bijt’ of ‘knipt’? De gevangen blaasjeskrab blijkt een exoot te zijn, maar hoe komt die dan hier vanuit Azië? Waarom is alles hier zo glibberig en slijmerig? Waarom is de bodem zo zwart op sommige plaatsen? Is het toeval dat garnalen op mini kreeften lijken? Wat ruik ik hier eigenlijk? Kun je deze planten (zeekraal) ook eten? Heel jammer dat het opeens weer tijd was om terug te gaan naar de accommodatie. De meesten hadden nog wel even willen doorgaan.
Na het avondeten was er nog gelegenheid voor bal- en bordspelen. Buiten of binnen. Enkelen gaven de voorkeur aan een stukje lezen in een meegebracht boek. Daarna op tijd naar bed en hopelijk ook slapen, want de volgende morgen gaat om 7:00 weer de wekker.