Wessel wint de prestigieuze KHMW profielwerkstukprijs

2 min

Afgelopen vrijdag 19 april wist Wessels uit 6V onder moordende concurrentie van 15 genomineerde inzendingen van alle middelbare scholen uit Hoofddorp, Haarlem en Beverwijk de felbegeerde KHMW profielwerkstukprijs in de categorie VWO in de wacht te slepen. De uitreiking van deze prijs vond plaats in het statige Hodshon Huis van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen aan het Spaarne in Haarlem.

Wessel heeft op ons Technasium als profielwerkstuk bij het vak O&O een heuse bril voor blinde mensen ontworpen, geprogrammeerd en geprint. Samen met de profielwerkstukken van zijn teamgenoten vormde dit profielwerkstuk van Wessel de opmaat naar de Meesterproef die met verve werd afgelegd. Het werkstuk De bril voor blinde mensen. Zie de wereld door de ogen van AI, heeft de jury meer dan behoorlijk onder indruk gebracht gezien het onderstaande juryrapport:

De jury is onder indruk van dit discipline overstijgend werkstuk dat over een heel belangrijk onderwerp gaat. Wessel realiseerde zich dat blinde mensen vaak problemen hebben met het uitvoeren van alledaagse taken. Het meest in het oog springend zijn boodschappen doen en transport. Met behulp van een door hem ontworpen bril met daarop een camera, krijgt de drager van de bril via een oortje informatie door over bijvoorbeeld artikelen in een supermarkt. De jury vond het origineel bedacht om hierbij de zelfscanner te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van AI en voor de jury waren de resultaten een eye-opener. Het bleek dat artificiële intelligentie nog moeite had met lastige en specifieke vragen, maar Wessel is ervan overtuigd dat dit zal verbeteren als AI verder wordt ontwikkeld. Hoe Wessel de camera linkt aan AI is heel knap gevonden en voor de jury waren de resultaten een eye-opener. De jury heeft nog nergens gelezen dat een dergelijk product al bestaat en is ervan overtuigd dat deze bril van Wessel een heus business model is waar veel mensen in de toekomst gebruik van zullen maken.

Wessel, proficiat met deze fantastische prestatie!
Wij, het Kaj Munk College, het Technasium en je begeleiders zijn enorm trots op jou.