Meidoorn

2 min

Eén van de winnende ideeën van de Makathon die in september werd gehouden bij Fort bij Aalsmeer (Aalsmeerderbrug) en mede bedacht door leerlingen van het Kaj Munk, was het aanleggen van een heg van meidoornstruiken.  
 
Ooit zorgden deze stekelige struiken voor extra bescherming van het fort en maakten dan ook deel uit van de Stelling Amsterdam en de gehele Holland Waterlinie. Heel wat jaren daarvoor had ook keizer Julius Caesar geklaagd over de vele heggen bestaande uit o.a. meidoorn, in het Nederlandse landschap van toen. Er was geen doorkomen aan. 
  
Met de komst van het prikkeldraad zijn de heggen en ook de meidoorn grotendeels verdwenen en dat is jammer want heggen en de meidoorn zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Dat was dan ook de reden om nu maar liefst een halve kilometer aan struiken te (her)planten rondom het fort in Aalsmeerderbrug. Een flink klus, waarbij het door de gemeente ingeschakelde hoveniersbedrijf wel wat hulp kon gebruiken.  
 
En wat is een idee waard, wanneer het niet wordt uitgevoerd? Daarom werd vrijdag 26 april door verschillende leerlingen de daad bij het woord gevoegd (na een uitleg over het belang van de struik en hoe deze geplant diende te worden) en hebben zij de hoveniers een eind op weg geholpen.  Die hadden wel vaker met scholen gewerkt, maar waren desondanks erg onder de indruk van de inzet van de Kajmunkers.