Veldwerkweek 3T1 Zeeland en 3HT/3H1 Hei en Boeicop

3 min

Donderdag 28-09-23 & Vrijdag 29-09-23 Hei- en Boeicop

Donderdagochtend werd hard gewerkt aan de afronding van het onderzoek en de wetenschapsposter. Na de lunch op de fiets naar Leerdam voor een mooie kanotocht over de rivier de Linge en in de avond werd prachtig gezongen en gekaraoked.

Vrijdagochtend de presentaties en dan voldaan naar huis. Het was een topweek!

Dinsdag 26-09-2023 Zeeland

Op dinsdag moesten we vroeg op vanwege het tij voor de dijksanering. Om 7:00 uur zaten we al op de fiets naar de dijk. De mooie zonsopkomst en de prachtige vangst (oesters, wieren, mosselen, alikruiken etc.) verzachtte ‘het leed’. Daarna kregen we een lezing over de omgeving. Door de watersnoodramp van 1953 is hier een totaal andere omgeving ontstaan met interessante ecosystemen.

Na de les over “onderzoek doen” hebben alle groepjes een eigen onderzoeksvraag en onderzoeksplan opgezet. Gelukkig was er aan het einde van de dag ook nog tijd voor ontspanning. Leerlingen gingen zwemmen, voetballen, op de trampoline en kletsen. In de avond liepen we een rondje rond de kreek en zagen we die enorme caisson van het Polygoonjournaal van de lezing.

Op de woensdag voerden de leerlingen hun onderzoeken uit en maakten ze het onderzoeksverslag. De onderwerpen zijn: vogels spotten, krabben vangen, bodemonderzoek, waterplanten of waterdieren determineren. Respect voor de krabben vangers. Zij moesten vanwege het tij al vóór het ontbijt op pad.

De leerlingen hebben heel hard gewerkt. Op een bepaald moment vonden wij het als docenten echt genoeg en moesten ze stoppen. Voor sommige leerlingen was dit ook een leermoment. Iets loslaten wat nog niet af is of hoe ga je ermee om als het volgens jou nog niet perfect is. Hier hebben we met een aantal leerlingen leerzame gesprekken over gevoerd. Het was écht tijd voor ontspanning.

Na het avondeten speelden we het piramidespel. Leuk om te zien hoe fanatiek ze zijn. Ook deze dag werd weer afgesloten met een kampvuur. Helaas hebben niet alle leerlingen even lang geslapen. Dus ook voor ons was de nacht ook weer erg kort.

Vandaag staat in het teken van teambuilding en morgen sluiten we af met de presentaties van de onderzoeken. Er is weer veel geleerd!

Groeten uit Zeeland

Woensdag 27-09-2023

In Hei- en Boeicop wordt hard gewerkt door de verschillende groepjes aan de veldwerkonderzoekjes die in een verslag gedocumenteerd worden. De bevindingen en uitwerkingen worden vrijdagochtend gepresenteerd middels een wetenschapsposter.
Vanavond een educatieve avondwandeling en marshmallows bij het kampvuur.

Maandag 25-09-2023

Aangekomen in Hei en Boeicop zijn we gelijk aan de slag gegaan met veldwerk en een fietstocht om de omgeving te verkennen. Het veldwerk bestond uit het determineren van de flora en fauna en het zetten van een grondboring van het veengebied.

Na het avondeten de dag afgesloten met een spannend avondspel tussen beide klassen. We genieten van elkaar en het heerlijke weer.