Presentaties Meesterproef 6-VWO

3 min

Donderdagavond 21 maart vonden in de bovenbouwaula voor het examenvak O&O, de eindpresentaties plaats van de Meesterproef door leerlingen van 6-VWO plaats. Maar liefst 29 leerlingen, verdeeld over acht teams, wisten in een avondvullend programma opdrachtgevers, docenten, familie, vrienden en leerlingen van 5V in meerdere of soms iets mindere mate te boeien met een uiterst gevarieerd programma.  
Zie foto 1. T2-hangar met militaire voertuigen, bron: Nathan, Lex, Jori

De avond werd geopend met een verbluffende presentatie over militair transport tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Een tentoonstelling in een T2-hangar die, compleet met tentoongestelde voortuigen, minutieus en met uiterste precisie schaal 1 : 76 is nagebouwd in een maquette en daarnaast digitaal gepresenteerd in een Engelstalige trailer met ondertiteling in het Nederlands.
Zie foto 2. Digitaal model van een bestuurbare diesellocomotief NS162 , bron: Benjamin, Jesper, Jonas

Naadloos aansluitend op de vorige presentatie werd de totstandkoming van een VR-game, met een dubbel-bestuurbare NS162 in de hoofdrol, gepresenteerd. Deze diesellocomotief heeft, vanaf zijn landing in Normandië via zijn nadagen in de mijnen van Zuid-Limburg tot aan zijn laatste rustplaats in het Nederlands Transport Museum een bewogen leven achter de rug die met de gepresenteerde en ontwikkelde VR-Game terug gespeeld kan worden.

Vervolgens werd, met een bijna dementerende als proefpersoon op het podium, een gepersonaliseerd zintuiglijk spel gedemonstreerd met het doel om de sociale interactie tussen de dementerende en zijn/haar familie en vrienden te bevorderen en daarmee het dementieproces bij mensen enigszins te vertragen.
Zie foto 3. Zintuiglijk spel voor en met dementerenden, bron: Tijmen, Nils, Hugo, Thom

Daarna werd het publiek een menukaart voor Duurzame Voedingskeuzes voorgeschoteld die een revolutie in de supermarkt voorstond om de samenleving groene, gezonde en duurzame voedingskeuzes aan te bieden en te laten maken.
Zie foto 4. Menukaart voor Duurzame Voedingskeuzes, bron: Felicia, Naufal, Enrico

Voorzien van slaapmaskers en gezichtsbeperkende brillen werd het publiek in de volgende presentatie bewust gemaakt van leven met een visuele beperking. Door in te gaan op de levensomstandigheden voor blinde en slechtziende mensen en waar mogelijk oplossingen aan te dragen om deze omstandigheden te verbeteren werd meer begrip gekweekt voor deze mensen die niet zielig en niet inspirerend zijn.
Zie foto 3. Het Licht in het Donker, bron: Wessel, Maya, André, Rosìa

Dat de energietransitie niet zonder slag of stoot gaat bewees de volgende presentatie. Door tijdens het slaan van een monopile, als fundering voor een windmolen op zee, een luchtgordijn om de monopile te bouwen zou het geluid ten gevolge van de hamerslagen aanzienlijk gedempt kunnen worden waardoor het zeeleven minder verstoord zou worden. Dat deze techniek, naar later bleek, in praktijk al meer en meer wordt toegepast onderstreepte de onderzoeksresultaten.
Zie foto 5. Alternatief ontwerp voor slaan van monopiles, bron: Jarco, Sarvesh, Kjeld, Robin

Dat een uit de hand gelopen hobby ook onderwerp kan zijn van een Meesterproef werd  aangetoond door het volgende, in witte doktersjassen gehulde, team. Aan de hand van een angstaanjagend verhaal, een gedetailleerde maquette schaal 1:10 en een life-demonstratie van een puzzel werd het publiek aangespoord om te ontsnappen uit deze ontworpen horror-inrichting. 
Zie foto 6. Verloren in het Duister, bron: Julian, Ashaz, Gijs, Luc

Als laatste werd een klimaatbestendige reis door Andalusië gepresenteerd die, onder anderen aan de hand van satellietbeelden, liet zien hoe Andalusië zich op het gebied van landbouw, toerisme en bedrijvigheid kan voorbereiden op een warmere toekomst met beduidend minder neerslag.
Zie foto 7. Andalusië op weg naar een klimaatbestendige toekomst, bron Max, Naoufal, Bram, Ralph

Ondersteund door het KMC AV team, waarvoor heel veel dank, en gesteund door opdrachtgevers, familie, vrienden, 5-VWO leerlingen en docenten, wisten deze Technasium leerlingen van 6 VWO een mooie, interessante en onderhoudende avond neer te zetten met een grote diversiteit aan onderwerpen. Dat deze avond voor menigeen ook een lange en harde zit was en daarmee een mooie oefening voor het eventueel ooit life meemaken van de Matthäus Passion was mooi meegenomen.