3VS entert Rotterdam

2 min

Technasium excursie van 3VS

Nog nauwelijks bekomen van de proefwerkweek toog 3VS vrijdagmiddag naar het Maritiem Museum in Rotterdam voor de kick-off van hun O&O project over ‘cradles & monopiles’.
Een project in het kader van de Technasium Top Award waar 6 Technasia aan deelnemen. Opdrachtgever voor dit project is Royal 3D, onderdeel van Royal Roos. Zij zijn bezig met de ontwikkeling en fabricage van cradles (wiegjes) voor enorme monopiles met een diameter van wel 9 meter (paalfunderingen voor windmolens op zee) met behulp van reusachtige 3D-printers.

Na een voorspoedig verlopen busreis en een warm ontvangst bij het Maritiem Museum wist 3V al snel een reddingsboot te kapen ten behoeve van een uitbundige groepsfoto die we de lezer niet willen onthouden. In de vorm van een interactief spel dat zich afspeelde op een nagebootst boorplatform kropen leerlingen in de rol van meest verschillende off-shore beroepen van boormeester, kraanmachinist, kapitein, procesoperator, geoloog… Onder de meest gure omstandigheden werden de leerlingen uitgedaagd om helikopters naar het platform te loodsen, boorkoppen naar de juiste aardlagen te dirigeren, ideale locatie voor windmolenparken op zee te bepalen etc. Naast een model van een geprinte cradle was het mogelijk om een schaalmodel van de Aeolus te bekijken. Een varend werkeiland dat monopiles vervoert en in de zeebodem plaatst als fundering ten behoeve van windmolens.

Daarnaast hebben de leerlingen de gelegenheid gekregen om aan de hand van lastige en minder lastige opdrachten de ontwikkeling van de haven in Rotterdam te verkennen. Daarbij werd niet alleen in het verleden gespeurd, maar werd ook een opmaat gemaakt naar een mogelijke toekomstige ontwikkeling van de Rotterdamse haven.
Al met al een geslaagde en actieve excursie die inspireert en de basis vormt voor een mooi Technasium project. En misschien weten we, net als vorig jaar met het project floating beans, de Technasium Top Award opnieuw naar het Kaj Munk College te loodsen en weg te kapen voor de neuzen van al die andere Technasium scholen.