Voorlichting aan 3e klas door Jeugdagenten Haarlemmermeer en de YouChoose Campagne, met betrekking tot (steekwapen)bezit en jeugdcriminaliteit
Kort geleden had het Kaj Munk College bezoek van de YouChoose Campagne.
De drugscriminaliteit en (steek)wapenbezit onder jongeren zijn in het afgelopen decennium toegenomen. De gemeente Haarlemmermeer is hierin geen uitzondering. Erger nog, er heeft zich in onze gemeente al een aantal incidenten voorgedaan. Deze verschrikkelijke gebeurtenissen en het normaliseren van drugscriminaliteit en (steek)wapenbezit onder jongeren, vormen de directe aanleiding van de campagne YouChoose.
‘De campagne YouChoose is gericht op jongeren van 12 tot 23 jaar, ouders en scholen. Dit is een informatieve en preventieve bewustwordingscampagne georganiseerd vanuit de gemeente Haarlemmermeer. Er worden daarbij ook activiteiten georganiseerd om de veiligheid op straat te vergroten en jongeren een positief alternatief te bieden, bijvoorbeeld talentontwikkeling (#Showskillsnotknives).
Om jongeren meer informatie te geven en in positief contact met welzijnspartners te brengen wordt de campagne ook op de scholen georganiseerd. Op maandag 14 oktober is de campagne op het Kaj Munk College. Het Mobiel Media Lab op is een grote vrachtwagen die de politie inzet in buurten, wijken en scholen om zo beter te interacteren met inwoners. Ook dit jaar gaat het Mobiel Media Lab weer langs diverse scholen in de Haarlemmermeer. Op de volgende website is meer informatie te vinden: www.youchoose.nl/haarlemmermeer. De leerlingen uit leerjaar drie zullen één van onderstaande lessen volgen.
VR-Bril deal or no Deal
In het lab krijgen leerlingen middels een Virtual Reality (VR) diverse keuzes voorgelegd met betrekking tot drugscriminaliteit en afhankelijk van de gemaakte keuze komt de leerling in de volgende scène. Na het bekijken van deze VR gaan de jongerenwerkers van Meerwaarde in gesprek met de leerlingen over de gemaakte keuzes.
Verhoorkamer
De politie bootst een verhoorsituatie na in een tent met doek met afbeelding van een cel. Zij houden jongeren aan en tijdens het fouilleren worden drugs en benodigdheden voor dealen aangetroffen. Vervolgens gaan zij de jongere verhoren. De rest van de klas mag hierin meedenken. Doel van de verhoorkamer is om bewustwording te creëren over de gevolgen van drugs dealen.
Handhaving Quiz
De straatcoaches organiseren een quiz over allerlei veiligheidsthema’s. Hierbij geven zij uitleg over wat wel en niet mag en waarom dat zo is.
Escape game Foute centen
Een pakketje wegbrengen of op de uitkijk staan voor een beloning. Het lijkt onschuldig, maar voor veel jongeren is dit de start van hun criminele carrière. Vaak is er dan geen weg meer terug. In de escapegame ‘Foute Centen’ worden jongeren geconfronteerd met klussen waarmee ze snel geld kunnen verdienen, maar ze ervaren ook dat er een criminele wereld achter schuil gaat. Het doel van de escapegame is het vergroten van de weerbaarheid bij jongeren.
Rechtbankles
Een echte rechter, officier van Justitie en een advocaat bootsen een rechtszaak na over een steekincident of een drugsdelict. Een leerling speelt de verdachte, een andere leerling het
slachtoffer. De politie speelt getuige. De rest van de klas mag de rechter adviseren over de straf die de verdachte moet krijgen.