5H/6V Examenreis: Dag 4 in Londen

2 min

Londen, donderdag, dag 4

De wekker stond vroeg vandaag, ontbijt om 7:15, want om 7:45 vertrokken we met de bus richting Bletchley Park. Bletchley Park, “Home of the Codebreakers”, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de versleutelde berichten van de Duitsers werden gekraakt.

Na een voorspoedige busreis was het tijd voor een Scavenger Hunt, waarbij de leerlingen allerlei pittige opdrachten moesten uitvoeren. Het team van Demy, Karen en Sychael kwam als winnaar uit de bus, en het team van Xara, Micah en Kyle won de originaliteitsprijs. Na een heerlijke lunch in Block C, waar tijdens de oorlog het papieren archief werd opgeslagen, stond onze trouwe chauffeur Frans-Josef weer klaar om de reis te vervolgen.

De volgende stop was de Red Bull Racing-fabriek, waar de Formule 1-auto’s van Max Verstappen worden gebouwd. De portier was zo vriendelijk om ons, zonder afspraak, binnen te laten. De leerlingen (en docenten) keken hun ogen uit bij het zien van de enorme hoeveelheid trofeeën die stonden uitgestald in metershoge vitrinekasten.

Hierna vervolgden we onze reis naar Cambridge. We bezochten het college waar Stephen Hawking heeft gewerkt, Gonville & Caius, een indrukwekkende ervaring. Helaas was het weer inmiddels zo verslechterd dat we het ‘puntjes maken’ moesten overslaan. In plaats daarvan doken we winkels, musea en een heerlijk warme en droge koffietent in, waar we diepe filosofische gesprekken voerden over arm en rijk, klimaatverandering, politiek, enzovoort. “Mooi”, zou onze oud-collega Johan hebben gezegd. Het eten in The Eagle, de pub waar in de jaren 50 de structuur van DNA wereldkundig werd gemaakt, was verrukkelijk.

Toen was het tijd voor de terugreis naar Londen. De files en regen konden ons niet deren, want de sfeer zat er nog steeds goed in. Meneer Oskam was in control of the music, en de verzoekjes van de leerlingen kregen goedkeuring van de docenten; onze leerlingen hebben echt een goede muzieksmaak.

Nu zitten we in het hostel na te genieten van de dag. En van de schaakpartij tussen meneer Oskam en Olivier. De heren zijn aan elkaar gewaagd en de uitkomst is nog niet te voorspellen.

Morgen alweer de laatste dag. Time flies when you’re having fun…

– Remi Blokker, docent wiskunde