Het Kaj Munk College heeft woensdag 9 april de eerste en ook de derde plaats behaald tijdens de landelijke finale Stop voedselverspilling in het Akoesticum in Ede. De vwo-leerlingen van het Kaj Munk moesten het daarbij opnemen tegen teams van 18 andere Technasiumscholen.
Het team uit 3VS2, dat de eerste plaats heeft behaald, had een methode ontwikkeld waardoor je aardappelschillen thuis vrij eenvoudig als poeder kunt verwerken in allerlei producten (zoals bijvoorbeeld in brood en wafels). In de aardappelschil zitten veel belangrijke vitamines die bijna altijd in de afvalbak verdwijnen. De jury was lovend over dit winnende ontwerp. Juryvoorzitter Joost Snels (Wageningen University & Research): “Het idee is zo goed vanwege de eenvoud en impact. Iedereen kan het thuis makkelijk doen. Ook hebben de leerlingen nagedacht over opschaling.”
Het team uit 3VS1, dat derde werd, had een instrument ontwikkeld waarmee ammoniak kan worden gemeten. Ammoniak komt vrij bij afbraak van eiwitrijke producten. De consument krijgt dan tijdig een signaal (bijvoorbeeld via een app op de telefoon) dat het product spoedig moet worden gebruikt. Er waren meer teams met soortgelijke ideeën (slimme koelkasten die waarschuwen wanneer de kwaliteit van een product snel achteruitgaat), maar de leerlingen van het Kaj Munk lieten de concurrentie ver achter zich omdat zij ook een echt werkend prototype hadden gebouwd!
Super trots zijn we op deze leerlingen!
